Arkiv 2023
Arkiv 2022
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Arkiv 2018
Arkiv 2017
Arkiv 2016
Arkiv 2015
Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2011
Arkiv 2010
Arkiv 2009
NOTISER 2013
JUST NU
2013
WORK-IN-PROGRESS
Efter lite initialt bokstrul är jag nu igång med mitt hundradagars Vinterprojektet, det litterära projektet Vi, de druknede.
Jag läste den på svenska, Vi de drunknade av Carsten Jensen för flera år sen och det var en stor upplevelse. Min morfar Hilding och alla hans bröder gick till sjön i början av förra seklet och gick med segelfartyg över jordens alla hav. Så kanske bidrog det till min fascination för historien om Marstals handelsflotta.
Här är min morfar och ett av skeppen han arbetade på, Isolda. Uppslaget är ur min bok Vem är jag?
Så bra var Carsten Jensens bok att jag reste till Marstal på lilla Ærö i södra Danmark och gick omkring i gränderna och besökte Marstal Søfartsmuseum.
Tyget är ett gulgrönt thaisiden, inte helt optimal färg med tanke på havet. Men jag fann det i mammas gömmor och det blev en länk till morfar, om än långsökt.
Skulle nog blivit en klänning ...
Jag vill läsa på originalspråk, i det här fallet danska. Pocketupplagan var slut på förlaget, så det fick bli en inbunden. Men den är jättestor och tung och jag ska bära omkring den en hel vinter ... Till slut fick jag tag på en pocket på ett danskt antikvariat och i väntan på att få hem den lånade jag på bibblan, en svensk och en dansk version.
Här är alla varianterna. Utom min egen gamla svenska pocket som det visade sig atta jag lånat ut.
Jag beslutade mig för att brodera i vågform, och den perfekta vågen fann jag på min bror Björns kajakhemsida.
Foto: Kalle Abrahamsson
Fast sen krymte jag ihop den för mycket, men det får jag leva med …
Boken är på knappt 700 sidor så det blir 7 sidor om dan. Jag läser högt, det låter förfärligt men det hjälper mig att förstå danskan. Väljer ett ord eller fras som träffar mig på något sätt och broderar det. Precis som vanligt. Nu har jag gjort en fjärdedel och så här ser det ut nu.
To be continued ...
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2014!
2013
Wielkopolski Kongres Kobiet
I förra veckan var jag i Poznan i Polen, inbjuden att tala på en kvinnokongress i ämnet Equality and Diversity in Education.
I panelen satt även talmannen i det polska parlamentet sejmen Wanda Nowicka och jämställdhetsministern Agnieszka Kozlowska-Rajewicz. Och filosofiprofessorn och feministgurun Magdalena Środa, som skrivit förordet till de polska utgåvorna av Demokratihandboken och Lilla feministboken.
Mitt tal handlade om hur jag ser på demokrati för barn och om att arbeta ute skolan. Här kan man läsa talet.
Några bilder från talet. Jorinda 2000 med sin lista och Jorinda som sotare 2013.
På kvällen var det panelutfrågning hos Unga demokrater, en studentorganisation. Där fick vi förklara och försvara jämställdhet mot en vägg av motstånd och gamla patriarkala värderingar. De unga männen förlöjligade vår svenska jämställdhet ... Framför allt handlade det om gender, ett mycket provocerande begrepp i Polen. Katolska kyrkan håller samhället i ett fast grepp men feministerna är otroligt målmedvetna och ideologiska. Det är hedrande att mina böcker används i kampen och nu trycks de i en andra upplaga.
Här är min tolk, dr. Marta Mazurek, som undervisar i afroamerikansk litteratur och gender studies vid UAM.
Konsola är en lokal kvinnoorganisation med bas i Poznan.
Tänk vilken upplevelse för en stackars ensamarbetare att komma ut i världen och få en sån uppskattning, få se att det man gör faktiskt spelar roll. Och böckerna trycks i nya upplagor. Bingo!
PS. Fick en inbjudan att komma tillbaka i maj till den landsomfattande kongressen i Warszawa.
2013
Höst
Vilken otroligt vacker höst! Även om det öser ner just nu. Vi har inte haft någon frost än så bladen har fått rodna och glöda i lugn och ro.
Här är en rosa morgon när sjön ryker.
Det har varit bokmässa i Göteborg igen, har väl inte undgått någon. Tre intensiva dagar var jag där.
Och här är bokhögen som nu väntar på läsning.
Och så till ett välkänt problem: illustratörerna av bilderböcker glöms ofta bort. Till exempel här, en nyutkommen fin bok som samlat böcker som kan hjälpa barn i olika svåra livssituationer. Upphovsman till Drömkatt och Pärlor till pappa är Maud Mangold enligt den här boken och bara hon. Det känns inte kul att som bildmakare till en bilderbok helt glömmas bort. Man blir helt enkelt skitförbannad. Här är det Bibliotekstjänst som gjort bort sig, de borde ju veta bättre! Det hjälper ju inte att de gör pudlar och lovar bättring, skadan är skedd! Annars händer det då och då i recensioner, vi brukar stötta varandra och påtala när kollegor glöms bort, bättre än att tala i egen sak. Skönt att ha arbetskamrater!
Och här är ett litet jordprov att lägga till samlingen.
2013
Oj, nu var det 50 dagar senare!
Det rullar på, sommarprojektet - mitt litterära broderi baserat på Arundhati Roys The God of Small Things.
Det har pågått runt 80 dagar nu och jag är på sidan 275. Jag har broderat varje dag, men inte alltid färdigt. Det är mycket bilder som ska broderas ut :-) och så måste det till ett och annat inemellan för balansens skull.
Några detaljer:
Här är väven i närbild. Bomull med lite sidenlyster.
Nedre högra hörnet. Jag jobbar mig runt, medsols. Röda kapitelrubriker inom ramar.
Det är en del cross stich i texten så även om det inte hör till mina favorittekniker så får det ju vara med.
Och här är hela så här långt ...
Jag har hittat en broderisajt från Kerala! En tjej som lägger upp bildbeskrivningar på all världens olika stygn! Fantastiskt och ambitiöst! Kolla in.
2013
The God of Small Things 30/100
Uppdatering av sommarprojektet - litterärt broderi - efter trettio dagar. Bara 70 kvar. Det blir jättekonstigt och jag känner inte alls igen mig i varken färger eller format.
Men än så länge gråter jag i alla fall inga tårar. Det är ofokuserat och spretigt och dessutom tippar allt åt vänster. Jag har tänkt alldeles fel.
Just nu är familjen Cochamma på bio i Cochin och ser Sound of Music.
Nästa uppdatering om tio dagar ... följ den spännande fortsättningen ... :-)
2013
The God of Small Things 20/100
Det är svårt att göra tyget rättvisa i bild. Det är djupt havsgrönt, med sidenlyster. Mina photoshop-scills har sina begränsningar ... när tygfärgen stämmer hänger garnet med.
Här har vi the skyblue Plymouth på väg. Den är inte klar än. Den är på väg till Cochin (där jag har varit) med Ammu, Chacko, Estha, Rahel och Baby Cochamma. De ska se Sound of Music och sen hämta Sophie Mol på flygplatsen.
För att få grepp om familjen har jag börjat på en antavla.
Kapitlet heter Pappachis Moth. Morfar Pappachi var entomolog.
Jag har delat in tyget i 21 delar för att få nån sorts struktur, en ruta för varje kapitel. Nu har en femtedel av sommaren gått men när jag tittar så har jag ju inte fyllt en femtedel av tyget ...
Nu ska jag hitta dagens ord och när jag har tid över - fortsätta på den himmelsblå plymouthen ...
2013
The God of Small Things 10/100
Nu är jag igång. Jag har läst tre och en halv sida om dan i tio dagar, valt ut ord och broderat efter varje läsning. Det är inte utan problem.
Så här ser det ut så här långt. Jag har ingen exakt plan som jag brukar och känner mig vilsen. Bara satte nålen i centrum och satte igång. Första kapitlet var just 35 sidor och heter Paradise Pickles & Preserves. Det kommer 20 kapitel till ... på nittio dagar.
Det blir ganska långa meningar, försöker hitta bilder så det blir lite dynamik i det hela. Jag försöker hålla ihop det, så att varje kapitel blir en helhet, men det känns ovant och flytande. Jag är van vid hårdare tyglar.
Tyget är mörkt och jag behöver måla med ljusare tråd, det ser jag nu.
Och tyget är stort! Svårt att hantera, jag måste ha en broderiring för att hitta rätt. Tyg överallt, stort och bökigt. Funderar på att klippa ut och sen sy ihop delarna igen efteråt. Nu är det dags för kapitel 2., var ska jag placera det nånstans?
Det löser sig. Det gäller att ha tillit till processen intalar jag mig som alltid. Nåt blir det ...
Och nu packar jag ner alltihop och åker till Berlin några dar!
2013
Sommarprojekt 2013
Så var det dags! På tisdag bär det av igen, litterärt broderi i hundra dagar 28 maj-5 september.
Innan ...
Efter mycket funderande och velande hit och dit blev det Arundhati Roys De små tingens gud. Jag läste den för tio år sen och älskade den. Sen har jag inte tänkt så mycket på den förrän en kväll när vi satt några vänner och pratade om våra olika projekt. Kerstin Lundberg Hahn nämnde då den här boken, en av hennes favoritböcker, hon kan till och med vissa passager utantill. Och när jag hittade det vackra tyget jag köpte i Kerala för några år sen var det ett självklart val, boken utspelar sig där. Nu har jag samlat ihop och packat ner allt material, en helt annan färgskala än den vanliga och kan knappt vänta till tisdag ...
Packar för Stockholm och den storslagna Almaprisutdelning i morgon. Isol får priset, välförtjänt!
2013
Verkstadspersonalen
Här i verkstan har vi en fin gemenskap. Var och en sköter sitt i lugn och ro, man är ostörd men aldrig ensam. Det är så fint att ha arbetskamrater.
Här är delar av personalen.
Just nu pågår flera olika projekt samtidigt i verkstan. På min avdelning (avdelningen för pappslöjd) har vi just färdigställt den här dummyn i olika glada färger. Mer får jag inte säga, energin kan så lätt sippra ut och mina medarbetare tiger som muren.
(Pastell är det i alla fall ... och liggande format ...)
På en annan avdelning monteras bokstäver och tecken, någonting tar form, man vet inte vad. Man får helt enkelt vänta och se. På syeriet är det just nu lugnt, men man tror att projektering pågår i det tysta inför nästa storverk. De andra avdelningarna ska jag berätta om en annan gång.
2013
Hilma af Klint på Moderna Museet
Det första som slog mig var formaten, tio jättemålningar i ljusa färger, rosa, lila, fortfarande efter mer än hundra år inte det minsta gulnade.
De tio största, 1907: Barnaåldern, Ynglingaåldern, Mannaåldern och Ålderdomen
Jag blev nockad av alla tecken och budskap. Jag är svag för bokstäver och tecken i bilder, vackert och mystiskt, att tolka om man vill. Här fanns de i nästan varenda teckning och målning.
Hilma av Klint 1862-1944 Ur en av alla skissböcker
Allra vackrast tyckte jag, var en akvarellsvit på åtta bilder; Kunskapens träd, nr 3. 1915
En fantastisk konstnär och en otroligt fin utställning! Den pågår till 26 maj.
2013
Bologna och Strändernas svall mm
Jag har varit på barnboksmässan i Bologna, Bologna Children's Book Fair med tre styrelsekamrater i BUS.
Kajsa Gordan, Grethe Rottböll, Viveka Sjögren och jag
Mässan fyllde femtio år och Sverige var hedersgäst med en stor utställning av svenska illustratörer. Stort och myllrigt och all världens barnlitteratur representerat. Vi träffade italienska kollegor för att jämföra våra respektive arbetsvillkor och gjorde också en liten enkät med nedslag i alla världsdelar. Vädret var uselt, någon sol såg vi inte till på fem dagar, men vi såg annat i stället.
Böcker som de här till exempel.
Och det fantastiska stadsbiblioteket Sala Borza.
Jag läser Strändernas svall av Eyvind Johnson igen, det är många år sen sist. Undrar om jag ska fastna för samma passager den här gången? "Hon stod kvar under klippan, den vita klänningen lyste i solen mot berget; ovanför steg hennes gröna dal, ända upp mot Atlas, tyckte han. Hon lyfte handen, vände sig och började gå uppåt. Han tyckte att hon sjönk in i det gröna." Sådana bilder ger mig lust att måla.
Bara titeln, så vacker!
Det är ett tag sen det var Internationella kvinnodagen 8 mars. Jag och Lisa Burénius gjorde en 100 meter lång väggmålning tillsammans med 360 gymnasietjejer på Kattegattskolan i Halmstad. Fler bilder här.
Det har kommit en ny recension av Drömkatt, här.
2013
2013
Releasefest ... och sen?
På gamla fina Teater Aftonstjärnan på Lindholmen i Göteborg höll Kabusa en värmande bokfest för vårens böcker varav Drömkatt är en.
Foto: Teater Aftonstjärnan
Roligt att det blir lite skrammel när jobbet är klart, det blir en tydlig punkt att ta avstamp från. In i nästa projekt ...
Nu väntar vi bara på recensionerna och hoppas att de kommer, barnboksrecensioner är ingen självklarhet. Jag vill ha en kunnig recensent som tar sig tid att verkligen sätta sig in i berättelsen och kunnigt analyserar boken ur olika perspektiv. En som kan både bild och text och ser bilderboken som en helhet. Dessutom vill jag att hen ska tycka att boken är bra. :-) Som i BTJ recensionen (den första och hittills enda) där det står om bilderna i Drömkatt: "De är storslagna helt enkelt!" Mer mer!
En av mina hängivna supportrar på releasefesten, Leon Van Buregren, 3.
2013
Drömkatt, Aten, Slangbellan och Vårsalong
Fick första exet av Drömkatt i brevlådan förra veckan och den är jättefin. Se mer här.
Den 13 mars kommer den i handeln.
Nu är vi igång med nästa bokprojektet , Maud Mangold och jag. Ett bra samarbete och väldigt roligt att ha en arbetskamrat.
Nu har jag varit hemma några veckor efter min stipendievistelse i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten. Man får mycket gjort under två veckor när man slipper alla de vanliga avbrotten. Det blev också långa intressanta promenader runt i stan och upp och ner för kullarna. Ingen idé att planera några utflykter med buss eller tunnelbana för det var oplanerade strejker hela tiden.
Förra veckan delade BUS ut Slangbellan till Klara Persson för boken Molly och Sus. Här är hon tillsammans med de andra nominerade Nina Ulmaja och Anna Lindberg.
Foto: Bengt-Erik Engholm
När jag ändå var i Stockholm var jag på Liljevalchs Vårsalong och tittade på mina broderier som hängde väldigt fint. Och tjuvlyssnade lite …
Buatapeten
The Wake
2013
Aten
Så var det dags att packa och åka till Aten för att jobba koncentrerat i två veckor. Ariane Wahlgrens författarhus i centrala stan.
Det här bådar ju gott, utsikt över Akropolis!
Senast jag var iväg på en ensam jobbresa var en arbetsretreat på Irland, Anam Cara. Där blev det mycket gjort. Den här gången ska jag skriva lite mer om det blir som jag tänkt.
Akvareller ur sviten Ögonblickskatedralen
Synd bara att jag missar mingel, invigning och vernissage av Liljevalchs Vårsalong. Men men - man kan ju inte vara överallt. Fast det är lite surt när det är roligheter som krockar. Jag har dock utsett en ställföreträdare, Kajsa Gordan som lovat ikläda sig rollen som mig och rapportera :-D
Hon är ju ganska lik! :-D
2013
Nytt år, nya tag!
Lotass / Den vita jorden, mitt hundradagars vinterprojekt fortskrider, nu är vi framme vid den trettionionde vinterdagen, mer än en tredjedel av vintern avklarad!
Läsningen är en upplevelse. Ett ämne som jag egentligen inte alls är intresserad av men språket gör den lätt att läsa, språket fångar mig. Förlagets beskrivning:
Lotta Lotass nya "bok" är en samling olika långa texter om vetenskapliga upptäckter, industriella ansträngningar och ödesdigra drifter av obestämt utopiskt, möjligen även megalomaniskt slag.Texterna, som levereras i en ask, saknar given ordning. Varje läsare ordnar själv sina 148 texter. Detta iscensatta attentat mot romanens kronologi och krav på riktning är inte enbart ett romantekniskt experiment utan även ett försök att genom bokens form - oordning - upphäva dess handlings krav på total ordning.