NOTISER 2016

vecka 49
2016

Blue Bamboo i Nepal och bokmässa i Istanbul

Den här uppdateringen blir lång och spretig. Det börjar med den avslutande delen av vårt Nepalprojekt. I två veckor var vi där, Viveka Sjögren och jag.

Biblioteket

Det här är det stolta Blue Bamboo Library i den lilla jordbävningsraserade skolan i Rate-Mate i Dhadingdistriktet väster om Kathmandu. Till största delen finansierat av Stiftelsen Natur och Kultur.

Viveka och jag invigde det högtidligt och klippte band.

Inga skor på den fina varma mattan.

Snart får de komma in ...

Resan var lång och oländig i jeep och sent på kvällen åt vi middag på en vägkrog.

Kevin Rowan Memorial Eco Foundation

Där bodde på vi precis som första gången. Det ligger i utkanten av Kathmandu en bit från avgasdimmorna inne i stan. Här ute kan man andas. KRMEF är en atroposofisk stiftelse med en mängd olika fina verksamheter.

Middag med volontärer.

Blue Bamboo Workshop on Children´s Literature

På KRMEF höll vi en tvådagars bilderboksworkshop för författare och illustratörer.  

Alla sitter med ytterkläder på trots att det är sommar utanför. Inne är det alltid kallt. 

Många kreativa övningar men också samtal om barnboksfrågor.

Blue Bamboo Children´s Book Day

Allting beslutas i sista stund, lokalen ordnades bara några dagar i förväg. Entrance café hette stället. 

Det var panelsamtal hela dagen. Om genus i barnböcker, om vikten av att ha en redaktör, vi berättade om den svenska barnbokens väg från idé till mötet med läsarna. Om tätt samarbetet mellan illustratör och författare, hur man i Nepal kan nå ut sill sina läsare. De flesta samtal hölls på nepali och vi hade en jättebra tolk, Anuradha Sharma.

Namobuddha

Några dagar ledigt på slutet. Vi vandrade upp till templet där högst upp på berget. 

Himalaya där borta.

De flesta mässorna var vi med på. Badade i cymbaler, bassång, reciterande, mässingslurar och gong. Satt tills vi inte orkade sitta på golvet med benen i kors längre.  

Små munkar i kvällssolen efter många timmar inne i the shrine. De levde det stela munklivet med undervisning i stället för att svälta och fara illa. 

Bokmässan i Istanbul

På hemvägen var jag i Istanbul i fyra dagar, inbjuden av Svenska Generalkonsulatet och kulturattaché Suzi Ersahin. Och min förläggare Ayse Duzkan. Mina feministböcker har kommit ut där och fler titlar är på gång. 

Förlaget Güldünya monter

Höll ett litet tal med bilder om mitt arbetet med böckerna. 

Många signeringar blev det! Vilken boost!

Och nu är det december och livet lugnar ner sig igen. 

vecka 43
2016

Glömskans bibliotek

När du har haspat det här länge så blir det alltid en bysk till mig.”

Det var Jakob som fångade upp den här underbara repliken när han hälsade på sin mormor på demensboendet tillsammans med sina barn. Det var så det började. Tack Jakob för att du messade den till mig!

Jag bestämde mig för att fösöka förstå vad som hände med mammas språk, så under hennes sista halvår i livet spelade jag in henne med telefonen varje gång jag besökte henne. Ganska många timmar blev det.

Och när jag hittade Ulf Karl Olov Nilssons (UKON) nu augustnominerade bok Glömskans bibliotek: en essä om demens, vansinne, litteratur - då hängde allt ihop. 

Under många tidiga morgnar nu under hösten har jag så umgåtts med salig mamma - läst några sidor i Glömskans bibliotek och transkriberat mina inspelningar. Det har blivit en liten andaktsstund innan dagen rullar igång. Mamma dog i juni 92 år gammal. Det är så märkligt att jag fortfarande kan höra hennes röst.

Vad säger hon då, min mamma? Så här sällsamt och gåtfullt kan det låta (hon talade långsamt, lite vemodigt):

Och här är gunligt så där. Ja, och nästan över där. Ja. Det har vi alltid kommit igen så stabba honout den där. Och så kommer vi in stålan där och så vad vi ska göra. Och där har du allting på väggarna.

Och har du lite schlicka. Ja. Jaha. Javisst. Hmm. Och far, snicka och då. jaså jaha. Och ja han lever? Jaha? Ja, man kan bli rätt berusad av desse. Jag tycker dej vå.

Jaa. Mmm. Ja, får vi alla göra. Ja, här är en el massa såna. Jaa. Jaha. Mmm.

Ja. Det är ju inte alla som vill. Dom kanske inte haft suka. Och så vill du hade. Vasa? Jaha. Däfte du hem honom nu? Haha. Jaa. Mmm.

Ja, har ni jobbat hela slikan då. Ja. ja.  Och så blir den så lite den soffan. Jaa. Jaa.

Jaså? Nä, man brukar kunna komma rätt bra. Det kan ju allt va en liten lätta där.

Ja. Jaha. Ha. Ja, det är klart. Om man sen ha den luta haa det här somt är svårt hira. Men du vet det hjälpte inte med den där stora magran. Ja. Nä. Ja.

Så hält då häng de alltid hängde. Och så var det ju det snart jättemycket och sa hon e ju snart där det står hur vi ska göra.

Nä, så fick du lite granna nåtjäll där också. Jaa.

vecka 36
2016

Fyllemåleri

Här kommer ett litet sommarminne nu när hösten är på ingång. En trevlig och kreativ tradition som Lisa Burenius och jag ägnar oss åt med mycket ojämna mellanrum. 

Vi laddar med en god middag - den här gången en asiatisk sallad med tofu och jordnötssås. Och vin. 

Sen bullar vi upp ...

... och allvaret kan börja.

Prova, leka, förkasta, utveckla, tramsa, prata, utvärdera, skratta och dricka vin.

Här är en våt akvarellädelsten av blått, rött och gult. Sen klev Charlie Parker i den ...

Vid halv tre gav vi upp och sov några timmar ...

... innan morgonbad och frukost.

Bästisar: Charlie P. och Lisa B.

 

PS. Sommarprojektet avslutades i god ordning 4 september. Allt enligt planen. 

vecka 33
2016

Dag 83

Nu är det bara 17 dagar kvar av mitt hundradagars sommarprojekt. Arbetet försigår i nyvaket tillstånd i sängen direkt på morgonen utan kontakt med yttervärlden.

Arbetsmaterialet

Läsa 6 sidor, skriva rent gårdagens text, skriva ny text för hand med reservoirpenna i tio min. Tar en knapp timme.   

Så här ser det ut på min skissvägg

Och sen då, vad ska det hela mynna ut i, alla de hittills 22450 orden? Det vet jag inte. Det är mycket en inte vet. En får ha tillit. :-) 

För övrigt börjar jag nu se slutet på monteringen av de gula barndomsbroderierna. Många många timmars arbete med nål och tråd och fingerborg. 

vecka 31
2016

Litet nedslag

Här skulle det bli uppdatering varje vecka. Det blev det inte. Så här kommer en liten rekapitulation av vad som hänt på arbetsfronten i sommar. 

Radiobroderiet lade jag ner efter fyra program för att i stället koncentrera mig på Ravinen, det senaste vinterprojektet. Det kan ses här. Det är själva bilden som inte är klar, det måste till mer form och struktur.

Det funkade inte, jag lyckades inte få nån ordning på det, beslöt att skjuta upp det.  

 

I stället plockade jag fram Det gula för montering, sommarprojektet från 2014 som jag berättade om här. Etthundra broderade barndomsminnen att montera. Det har tagit flera veckor nu - små små stygn runt varje lapp (= 80 meter söm). Det blir fint, ett rofyllt arbete,, jag sitter ute, under tak, kan jobba även när det regnar. Men nu på sluttampen har jag fått musarm fast det måste väl heta broderiarm eller gularm kanske. I skrivande stund har jag bara 13 minnen kvar att fästa. Och så ska ju alltihop fållas förstås, sen är det klart. Fler arbetsnamn: Min gula barndom eller Jag hatar gult. 

Den är i fyra delar och kan bli antingen 2 x 2 meter eller 1 x 4 meter.

Sen kan jag inte skjuta upp Ravinen längre. Fortsättning följer.  

vecka 26
2016

Sommar i P1

Kanske inte så smart med tanke på det pågående hundradagrsprojektet men när jag skulle lyssna på årets första Sommar, kvällsreprisen ute i natten, så kom jag på att jag kan ju inte sitta tomhänt. Snabbt rafsade jag åt mig nåt linnetyg överst i materialhögen och fick tag på det här och började sy. 

Efter bara några stygn tyckte jag att jag såg nåt ritat på tyget - och när jag tittade lite noggrannare såg jag att det var ett förtryckt mönster! jag köper mina brodergarner på loppis och ibland måste man ta ett helt broderikit för att få garnerna och det här var ett synt tyg. Tror kanske det är ett hallandsbroderi, Hallandssöm. Så det blir spännande att se var det ska sluta. 

Man kunde ju räkna ut på förhand att det var att ålägga sig för mycket med två parallella projekt. Jag har redan halkat efter ...

vecka 25
2016

Blue Bamboo Library

Underbara nyheter för BULT:s litteraturprojekt i Nepal (läs mer om det här):

Natur & Kultur skänker 50.000 kr till uppbyggnaden av skolbiblioteket i Rate-Mate i Nepal. Skolan med trehundra elever från flera byar raserades fullständigt i jordbävningen för drygt ett år sen. Viveka Sjögren och jag besökte byn i höstas och när vi såg förstörelsen och nöden och mötte elever och lärare så bestämde vi direkt att arbeta för att ett skolbibliotek ska bli verklighet. Och nu kan det börja byggas tack vara N&K. Vår förhoppning är att det ska stå klart innan vintern. Vi återkommer och berättar hur det framskrider.

Den raserade skolan 

Provisorisk skolsal

vecka 24
2016

Nu är det sommar!

Och jag är igång med årets sommarprojekt (berättade om det i förra inlägget). Idag är det dag 18, sommaren går fort! 

Jag har lagt till ett moment: läsa Kerstin Strandbergs tre självbiografiska böcker om skrivande, skapande, Skriv, Kerstin, skriv!, Lidelsens detaljer och Undangömda berättelser. 6,5 sidor om dan. Ingående analyser av skapandets vedermödor, hon har satt ord på sånt som en känner igen men inte kunnat formulera. Om det egna skapandet, men också om konstnärsrollen i samhället, inte minst kvinnliga konstnärers villkor. Och inte mycket har hänt sen 1978, den kunde vara skriven i går. Argt och roligt! 

Ebba Witt-Brattström menar att Skriv, Kerstin, skriv! är inget annat än ett lysande, nyskapande estetiskt frigörelseprojekt som gör rent hus med modernismens förljugna credo som tvingat författaren att ”stänga dörren mellan känsla och intellekt”.   

(Ebba Witt-Brattström, Stå i bredd. 70-talets kvinnor, män och litteratur Norstedts 2015) 

vecka 20
2016

Vårens verksamhet

Det är länge sen sist så jag tänkte försöka sammanfatta vårens arbete - innan jag går in i sommarens härligt enahanda och koncentrerade arbetsdagar.

  • Vinterprojektet är inte riktigt klart, lite broderi, lite renskrivning och montering återstår. Det är perfekta sommarsysslor när arbetsdagarna är mindre splittrade.
  • Maud Mangold och jag arbetar med ett nytt bilderboksprojekt, vårt sjätte gemensamma. Arbetsnamnet är Vill växa fort!
  • Jag har varit min egen ovilliga agent för böcker som ska komma ut i Nepal och Turkiet. Jag är inte bra på det så det tar mycket tid. 
  • Feminism pågår är såld till Ryssland genom förlagsagentens försorg.
  • Hallands konstförenings Vårsalong på Hallands Konstmuseum i Halmstad, jag var inbjuden som tidigare stipendiat. Ställde ut tre litterära broderier; The Wake (Joyce), Den vita jorden (Lotass) Och The God of Small Things (Arundhati Roy). Alltså tre gamla hundradagarsprojekt. Den vita jorden såldes till Museet, väldigt roligt!
  • BULT tar mycket tid, Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. Jag är en av två ordförande och det innebär resor och mycket arbete.
  • Planering pågår av fortsättning och avslutning av Nepalprojektet tillsammans med Viveka Sjögren och Svenska Institutet. 
  • Sen var det bokföring och deklaration. Och moms och sånt. Inte så kul.
  • Nu i maj har jag arbetat i Konstverkstan på Kulturhuset Komedianten i Varberg i anslutning till utställningen Vems lilla mössa flyger? Åk f-2
  • Och på Naturumsdagarna på Getterön. Åk 5. 400 elever i min konstverkstad.
    fåglar
  • Jag har planerat årets sommarprojekt. I år blir det fritt skrivande. En kvart om dagen 28 maj – 5 september, 100 dagar som vanligt. Enligt boken Writing Down the Bones. Reservoarpenna (det ska gå fort) flytande skrift, knappt lyfta penna (inte formulera, bara få ut ett flöde).   
  • Och så en liten semester i Dubrovnik. Här är lite grönt från den vackra lilla stenstaden.
vecka10
2016

Feminism pågår

8 mars! Och min nya bok finns ute. Hurra! Läs mer om den här.  

Jag kommer att presentera boken på Punkt Medis vid Medborgarplatsen i Stockholm tisdag 8 mars kl 17-19. Kolla den här facebooklänken. 

PS. Vinterprojktet? Det skulle varit slut i fredags. Och det är det nästan. Återkommer när det är helt slut.
 

vecka 05
2016

Vinterprojekt 2015/16

Det bygger på en vistelse i en irländsk retreat, Anam Cara som ligger på Beara Peninsula långt ner i sydväst. Till stället hör en liten grön ravin med små vattenfall.

Där nere i ravinen målade jag varje dag från morgon till kväll i två omgångar, en på hösten och en på våren. Det blev uppåt femtio stycken akvareller och en del texter. Jag har aldrig kunnat släppa den där ravinen och nu blev det ett vinterprojekt av det, som vanligt 100 dagar, 27 nov - 5 mars.

Jag är på dag 68 av 100. (Snart är det vår.)

Så här går det till: 1. Jag placerar mig mentalt på en specifik plats nånstans nere i ravinen. 2. Ser mig omkring och skriver fem minuter i ett snabbt flöde vad jag ser eller tänker just där. 3. Väljer ut ett ord eller begrepp ur texten. 4. Broderar orden. 5. Broderar fram hela ravinen från botten och ända upp till toppen av Mishkish - berget som ligger rakt ovanför.

   

Broderiet är 35 + 180 cm. 

vecka 02
2016

NEPAL, Blue Bamboo  

I april drabbades Nepal av två katastrofala jordbävningar med 10.000 döda och många raserade hus. Vårt projekt fick naturligtvis vila men nu är det igång igen. I oktober åkte vi dit, Viveka och jag.

Projektet heter Blue Bamboo och är ett litterärt utvecklingsprojekt som handlar om att stötta utvecklingen av nepalesisk barnlitteratur. Det ägs av Svenska Institutet och Sveriges Författarförbund.

Den här gången hade vi seminarier och workshops i fyra dagar i Kathmandu. Vi hade bjudit in författare, illustratörer, journalister, lärare, bibliotekarier, politiker och andra som arbetar med barnlitteratur, det kom 70 personer.

Grupparbete

Bildverkstad

Skrivarverkstad

Rate-Mate

Men vi har också i vårt uppdrag att arbeta läsfrämjande för barn i avlägsna, svårtillgängliga områden. Vi fick kontakt med en svårt jordbävningsdrabbad skola i en bergsby i distriktet Dhading, tio mil, fem timmars resväg från Kathmandu. Vägen dit var delvis borta och vi tog oss fram med jeep. Skolan var helt raserad och undervisningen skedde i enkla skjul av korrugerad plåt och bambu. Allt undervisningsmaterial låg begravt i ruinerna. Vi var där med Krishna Gurung från Kevin Rohan Memorial Eco Foundation som var i byn med ett medicinskt team några veckor efter katastrofen i april. Nu hade vi med oss varma vinterkläder insamlade i Schweiz och vårt projekt bidrog med undervisningsplancher och annat skolmaterial. I byn finns det planer på att skapa en mönstermodell med gemensamhetslokal, återuppbyggd skola och klinik, färskvattentank, bibliotek jordbävningssäkra bostäder för lärarna som kommer från Kathmandu men arbetar här terminsvis. Läs mer om stiftelsen och byggprocessen här.

Välkomande efter den läskiga jeepfärden

Undervisning i provisoriska skjul

De äldsta eleverna

Lärarbostäder

Ceremoniellt överlämnande av gåvorna

Blue Bamboo Library

Vår plan är att kunna vara med på tidigt stadium och hjälpa till med uppbyggandet av ett fungerande, interagerande skol-och bybibliotek som kommer att kunna fungera som utbildningsplats för lärare och bibliotekspersonal från andra byar med liknande förutsättningar. Utöver själva byggnaden vill vi utrusta lokalen med litteratur och utrustning av olika slag. Det ska heta Blue Bamboo Library. Projektpengarna kan inte användas till detta så vi ska försöka få ihop pengarna genom den här insamlingen:


Våren 2015 drabbades Nepal svårt av jordbävningar.

Den här pojken sitter på resterna av taket till det som fram till då var hans skola. Skolan och byn Rate-Mate ligger i Dhadingdistriktet, väldigt nära den ena jordbävningens epicentrum, och drabbades av total förstörelse.

Barnen får sin undervisning i provisoriska skjul, och vintern kommer.

Vill du vara med och hjälpa till med återuppbyggandet av skolan och framförallt ett bibliotek med värme och böcker i –

swisha en slant till 070-250 6991, och skriv Nepal i meddelandet.

Pengarna kommer att gå oavkortat till skolan i Rate-Mate via vår vän Krishna Gurung på Kevin Rohan Memorial Eco Foundation.

krmef.com

Insamlingen sköts på fristående bas av Viveka Sjögren och Sassa Buregren som genom barn-och ungdomslitterära sektionen BULT i Sveriges Författarförbund driver ett litterärt arbete i Nepal, och har direkt kontakt med lärarna i den drabbade byn.

Fler bildintryck

Den här kvinnan hade förlorat allt

Husrester i Dhading

I Kathmandu

Temlet Manakamana i distriktet Gorkha under återuppbyggnad

Och här är vi!

PS. Scrolla ner till 2014 vecka 14 och 43  om du är nyfiken på de två första stegen i projektet.