MINA BILDER

Här har jag samlat en del av mina bilder, broderier från de senaste åren och några hundradagarsprojekt, men också tillbakablickar på tidigare verk, andra teman, andra tekniker.

Den röda tråden när jag ser tillbaka är observationer och upprepningar - tid. Det mesta handlar om TID. 

OM MIN METOD - Hundra dagar

Det började med en längtan efter att läsa Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Som så många andra hade jag gång på gång bara kommit en bit genom första boken och sen gett upp. En sommar bestämde jag mej för att läsa alla sex delarna på hundra dagar, 3.500 sidor, 35 sidor om dagen. Det var så mycket text att jag var tvungen att bara läsa och läsa. Jag är inte en litteraturvetare som måste förstå och tolka, vrida och vända. Tiden gick och snart befann jag mig i boken, inuti den och hela den sommaren präglades av läsningen. Det blev proustsommaren när jag bakade madeleinekakor och drack lindblomste. Och läste.

Det var så mina hundradagars projekt tog form och jag insåg att den metoden passade mig, att tiden och systematiken ger resultat. Välplanerade projekt som växer dag för dag, mängden enskilda delar som inte är någonting förrän tiden passerat. Det brukar bli ett sommarprojekt och ett vinterprojekt per år. (Klicka på bilderna för att se dem i större format)

LITTERÄRA BRODERIER


SAKPOESI: Triptyk - tre hundradagarsbroderier

Jag träffade på ordet sakpoesi hösten 2017 och eftersom jag inte hittade någon vedertagen förklaring ville jag undersöka saken. Jag letade efter ord och citat som kunde inrymmas i eller illustrera begreppet, som till exempel mitt gamla favoritord skymningsrelä. Citatens ursprung redovisas i vidhängande listor. De tre delarna har olika inriktningar; I - allmänt hållen, II - politisk/demokratisk och III - feministisk.

 Hela triptyken. Foto: Malin Arnesson.
Hela triptyken

I Sakpoesi, 2017, broderi på siden, 65x140.

I Sakpoesi, 2017. Foto: Malin Arnesson. Detalj: II Salpoesi, 2017. Foto: Malin Arnesson.
    I Sakpoesi 2017, detalj. Foto: Malin Arnesson.

II Res Publica, 2018, broderi på siden, 65x140.

 II Res Publica, 2017. Foto: Malin Arnesson. Detalj: II Res Publica, 2017. Foto: Malin Arnesson.
    II Res Publica 2017, detalj. Foto: Malin Arnesson.

III Enklare Djupare Sannare, 2018, broderi på siden, 110x110.

Sakpoesi: Enklare, Djupare, Sannare. Foto: Malin Arnesson. Detalj: Sakpoesi: Enklare, Djupare, Sannare. Foto: Malin Arnesson.
    III Enklare Djupare Sannare, detalj. Foto: Malin Arnesson.


MAMMAS SPRÅK

Mamma var dement och hade ett sällsamt, poetiskt och alldeles eget språk. Hon dog 2015, 92 år gammal. Jag spelade in henne under det sista halvåret hon levde och transkriberade. Ur texten valde jag sedan ut hundra meningar och broderade dem.

Jag var en riktig blåhoppa, 2016, broderi på siden, 135x135. Broderad från båda sidorna och ska hänga mitt i rummet.

Jag var en riktig blåhoppa, 2016. Foto: Malin Arnesson. Detalj: Jag var en riktig blåhoppa, 2016. Foto: Malin Arnesson.
  Jag var en riktig blåhoppa, 2016, detalj. Foto: Malin Arnesson.

Ser du min flicka, 2018, broderi på siden, 135x135.

Ser du min flicka, 2018. Foto: Malin Arnesson. Detalj: Ser du min flicka, 2018. Foto: Malin Arnesson.
  Ser du min flicka, 2018. Foto: Malin Arnesson, detalj.


BUATAPETEN

Detalj: The Wake – foto. Foto: Malin Arnesson. Detalj: The Wake – foto. Foto: Malin Arnesson.Efter att ha sett Bayeuxtapeten på plats i Normandie gjorde jag min egen tapet hösten 2010. Den är 8 meter lång i stället för 70 m (jag har ju inte haft några hovdamer till hjälp). Mittpartiet består av observationer av omvärlden, personliga betraktelser, en 8 meter lång tidsbild från min buahorisont. Den omges av kommenterande bårder uppe och nere precis som förebilden. Genomgående löper ett Leonard Cohencitat: Ring the bells that still can ring / Forget your perfect offering / There is a crack in everything / That's how the light gets inKLicka för större bild
2010, 800x30, Sytråd på gammalt linne
Verket ställdes ut på Liljevalchs vårsalong 2012.

 

THE WAKE

2012 års sommarprojekt bygger på en annan mytisk bok Finnigans Wake av James Joyce, enligt litteraturforskare ogenomtränglig och oöversättlig. Texten är kryptisk och full av alliterationer och ordlekar, ramsor och påhitt, inlån från andra språk och fonetiska stavningar.

The Wake – foto. Foto: Malin Arnesson.

The Wake – detalj. Foto: Malin Arnesson. Jag behöver inte förstå, bara försvinna in i texten och vara där, som meditation eller musik. Jag läste drygt sex sidor om dan (628 sidor delat med 100 dagar), läste högt för att höra orden. (När man började skriva latin så hade man inga mellanrum mellan orden och då gick det bara att förstå om man högläste.) Så valde jag ett ord eller strof ur texten per dag och broderade inuti en cirkel. Cirkel för att romanen är cirkulär; den sista meningen är början på den första, dvs den sista meningen i boken: 

A way a lone a last a loved a long the

hakar i den första:

riverrun, past Eve and Adam's, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs. 

2012, 110x120, Sytråd och måleri på gammalt linne och sammet
Verket ställdes ut på Liljevalchs vårsalong 2012.

 

DEN VITA JORDEN

Lotta Lotass. 148 olika långa texter samlade i en låda, man kan läsa dem i vilken ordning som helst. Egentligen borde jag inte vara intresserad av den här boken, ämnet känns helt främmande, men det är språket. Och ödena, vansinnet och drömmarna. En mycket manlig värld av vetenskapliga projekt, industriella ansträngningar ofta i arktiska miljöer. Is och ensamhet, besatthet, ångest, hybris. (Jag förstod snart att jag valt rätt bok när jag läste om snön och isen och om att erövra nya områden; min son seglade Nordvästpassagen den sommaren, genom Mc Cluressundet som inte varit farbart på 160 år.)

Klicka för en större bild

Klicka för en större bild   Klicka för en större bild   Klicka för en större bild

Ord och begrepp ur texten broderade på svart linne och monterade på isgrönt frasande skimrande siden. På sidenramen finns en sydd ritning över ett övergivet flygfält i Arizona. Jag höll Lotta Lotass underrättad under arbetet och hon skrev:... tusen sinom tusen tack! Det är tveklöst den finaste uppskattning boken har fått. Jag gläder mig oupphörligt.

2013, 110x120, Broderi på linne och siden
Inköpt av Hallands Konstmuseum

 

THE GOD OF SMALL THINGS

Klicka för en större bildArundhati Roy. Jag läste den första gången när den kom ut 1997. Det är en fascinerande ordväv om familjen Kochammas tragiska öde på 60-talet i Kerala i Indien. Den här gången läste jag den på originalspråket, engelska. Språket är vackert och sinnligt, jag plockade ord och begrepp och broderade på en sarong som jag köpt i Kerala. I bilden finns också pärlor och paljetter och broderade teckningar.

2013, 160x120, Moulinégarn och pärlor på indisk bomull

Klicka för en större bild

 

VI, DE DRUKNEDE

Klicka för en större bild Klicka för en större bild Vi, de druknede, av Karsten Jensen. Ett kollektivt vi berättar om livet och döden i staden Marstal på Ærö i södra Danmark och inte minst på dess fartyg som seglade på världshaven. Under hundra år får vi följa stadens uppgång och nedgång. Jag broderade orden i en vågrörelse på grönt siden som sedan är monterat på ett segel. Jag kommer från en sjöfararsläkt på mammas sida och blev djupt tagen av berättelsen och tyckte att jag kom närmare min morfar Hilding som jag aldrig fick träffa. Jag kopierade in foton av morfar och segelfartyget Isolda som han arbetade på.

2014, 120x160, Moulinégarn på siden och gammalt bomullssegel

 

MIN GULA BARNDOM

Klicka för en större bild

Jag fick den gula färgen av mamma. Min bror fick blått, min syster rött. Gul säng, gul stol, gul tandborste. Sen dess har jag aldrig gillat gult och därför ville jag utmana mig själv, jag valde ett gult underlag att arbeta med i hundra dagar. Ett barndomsminne om dan i text men mest i  bild. Varje minne är 20 x 20 cm. De är monterade i fyra delar med tjugofem minnen i fyrkant, där varje del är 1 X 1 meter. De fyra delarna kan i sin tur sättas ihop till en stor fyrkant på 2 x 2 meter eller som här, en rektangel på 1 x 4 meter.

Klicka för en större bild

2014, 2x2 m alt. 1x4 m, sytråd på linne

 

HAIKUVINTER

Detalj: Haikuvinter – foto. Foto: Malin Arnesson. Detalj: Haikuvinter – foto. Foto: Malin Arnesson.Jag skrev en haiku och broderade varje dag under 100 dagar. Det blev en lång dagbok på svart linne; liv och död, politik, terror, besvikelse, kärlek, sorg - en tidsbild från min horisont. Mina haikuregler är de klassiska: 5-7-5 stavelser - ett ord som antyder årstid - en vändning på tredje raden - en observant sinnesbild - en broderad minnesanteckning.

Haikuvinter
2015,  600x35, Moulinégarn på linne

 

RAVINEN

Klicka för en större bild Jag var på Irland några veckor 2002 och 2003, på Beara Peninsula längst ner i sydväst. Varje dag vandrade jag runt och målade nere i en ravin där Kealincha River rinner ut i Atlanten. Det blev många bilder, 56 stycken, och en hel del textfragment. Jag har aldrig kunnat släppa den, jag har arbetat med minnet av den i olika fomer genom åren, senast i ett hundradagars broderi. (Klicka på bilderna för större format och mer info.)


Klicka för en större bild
(Detalj)

Klicka för en större bild   Klicka för en större bild   Klicka för en större bild   Klicka för en större bild 

 

EN HALLÄNDSK KVINNAS MEDELLIVSLÄNGD

84 år och 3 månader, 20.274 dagar. Jag broderade remsor, en remsa per år, en pinne för varje dag. Den böljade som en våg på väggen, en vågrörelse genom livet. Förtätat där livet är som intensivast, glesare mot slutet. Hur många dagar har jag levt, hur många har jag kvar? Verket väckte frågor.

Klicka för en större bild   Klicka för en större bild   Klicka för en större bild  

2009. 150x800, Sytråd på grundat linne, träribbor, pappersklämmor
Utställning OM TID, Hamnmagasinet i Varberg tillsammans med Heléne Sandegård. 

 


RETROSPEKTIV

O B S E R V A T I O N E R

Planen var att under ett antal dagar notera vatten- och lufttemperatur samt vindriktning vid olika tider på dan och samtidigt måla himmel och hav. Jag hade en idé om att färgerna skulle stämma överens om de olika parametrarna gjorde det. Det gjorde de inte. (Den sneda kanten är väggen på fyren på Krokstads udde här intill.)

1989, 50x35, Akvarell

TECKEN

Jag ville prova andra bildformat än de traditionella, det blev en serie målningar som kom att fungera som pelare i rummet. Abstrakta bilder baserade på de fyra elementen.

Oändlighet, 1995, 30x200. Acryl på plywood

Skärvor, 1995, 30x200. Acryl på plywood

 

JORD

Jag samlar jordprov sedan en Indienresa 1996. Jag tog några matskedar av den intensivt röda jorden för att måla med när jag kom hem. Det blev aldrig av, istället började jag samla. Nu har jag 500 jordprov från jordens alla hörn, en del har jag hämtat själv men framför allt är det resande vänner som förser mig. Fina presenter!

Det har blivit några jordbilder i pastell, men med köpekritor. Torra, handgripliga; som att måla med damm, gnugga, trycka, arbeta in pigmenten i handgjort papper med gräng, lite luddigt i ytan.

2010 gjorde jag ett sommarprojekt där jag ritade och skrev i vardera tio minuter på temat jord. Om det kan man läsa i Karin Berglunds bok Samtal i trädgården från 2012.

Klicka för en större bild Klicka för en större bild Klicka för en större bild Klicka för en större bild

Från vänster: Jordvarm (2002, 25x18). Skiss (2009, 30x21. Pastell) Två sidor ur Karin Berglunds bok 'Samtal i trädgprden', Sassa Buregren har lagt en färgcirkel av sina påsar med jord.

 

VATTEN, YTOR OCH DJUP

Under några år målade jag vattenytor. Det började vid sjön Vigotten i Småland där ytan oftast är stilla med mörk skog som speglade sig. Efter hand blev det större utmaningar och rörligare ytor, det blev havet och det slutade med vildvatten innan jag gick ner i djupet. White cities och Black smokers på de stora havsdjupen.

Vattenytor och djup, tankar om vatten. Flödande, rinnande, skvalpande, skvättande, flytande akvarellfärg.

 

Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild

Från vänster: Vigotten (1995, 20 x 30 cm, akvarell), Strömmar (2004, 21x17, Akvarell), Det vi inte vet (2004, 17x21. Akvarell).

 

BARNAKUTEN

När jag 2001 fick uppdraget av Region Halland att göra ett permanent verk på barnakuten i Halmstad tänkte jag mig hela korridoren som en undervattensgrotta med ristningar i väggarna. Till ristningarna använde jag barnteckningar (mina egna barns och personalens) men också forntida hällristningar och grottmålningar. Tekniken är acryl med undermålningar och lasyrer.


 

RADIOBRODERI

Man lyssnar bra när man arbetar med händerna. Ljudet går in genom öronen och kommer ut som bild genom handen. Jag lyssnar på Sommar i P1. En samling människor pratar och spelar musik i 90 minuter. Människor med olika bakgrund och olika liv. Allvarliga, lättsinniga, djupa, ödmjuka, uppblåsta, roliga, sorgsna, väl förberedda, spontana. Alla sorter. De pratar medan jag syr. Alla finns de med på något sätt i broderierna. Reglerna är enkla: lyssna och brodera utan att tänka i 90 minuter. Det blev 56 broderier 2006. Och 2008 blev det ett enda stort.

Klicka för större bild Klicka för större bild Klicka för större bild

Från vänster: Sommar 2004 (Inköpt av Hallands Konstmuseum), Sommar 2006 (Alice Timander, 25x25), Sommar 2008 (150x150).

Utställning Radiobroderier, Hallands Konstmuseum 2009

(Här finns en intervju från SR Halland där jag berättar lite om sommarbroderierna.)