NOTISER 2019

vecka24
2019

Lofoten

Vi fick ett stipendium från Åke och Vera Holmbergs stipendiefond, Viveka Sjögren och jag. Och valde att åka till Kunstnerhuset i Svolvaer på Lofoten. Där i det stora huset under det svarta berget hittade vi arbetsro för våra gemensamma bokprojekt.

Resan - underbart alltihop och lite overkligt nu efteråt, magiskt landskap och aldrig gick man och la sig, ljust dygnet runt.

- Va - är klockan halv ett? - för lite sömn alltså. Vi jobbade hårt, åt fiskkakor och lefsegott ... 

... promenerade bland torkade fiskhuvuden - och ja, det luktade! 

Vi upplevde 17 maj ... 

... och badade i Arctis!

Kristina på Heimøya

Och så hälsade vi på hos ensamseglaren Kristina Karlström på den lilla lilla Heimøya i ögruppen Risvaer. Hon är den enda bofasta på ön, vi fick kontakt genom Anders Källgård som skrivit boken Norges öar.

Foto: Viveka Sjögren

Kristina hämtade oss med båt och vi stannade till långt ut på kvällen. Det är ju inte självklart att det ska funka att tillbringa en hel dag med nån man aldrig träffat, men det klickade direkt, så mycket att prata om, så många beröringspunkter!

En smalt sund skiljer de små tvillingöarna Heimøya och Borterøya. 

Det var imponerande att se hur hon lever och arbetar med hus och båtar och bryggor, den stora bryggan högt över vattnet och flytbryggan där de tre båtarna låg.

Med internet befinner hon sig mitt i världen fast där ute på ön i havet. Ett så fint och minnesvärt möte. Och nu håller vi kontakten.

Klimatkris

Vi valde tåget när vi skulle till Lofoten. I Narvik hyrde vi en bil (trots bilskam) för att kunna ta oss runt och uppleva landskapet.

Och i tisdags deltog jag i Extinct Rebellions Vägblockad för klimatnödläge i Göteborg. För att få politikerna att ta miljöfrågorna på allvar. De flesta av oss satt i mjuk blockad och hindrade bilarna under 10 minuter - enligt polistillståndet. Andra (hjältarna) satt kvar i hård blockat och blev bortförda av polisen. Det är så upplyftande och hoppfullt att vara ute på gatorna och känna och visa att vi är många (250). Musik och sång och skandering, gott humör och målmedveten handling. GP-artikel om aktionen.

Och nu är det sommar!

vecka18
2019

Videokonst, dans och tid

Jag bad Ann-Louise Sandahl skriva en text om mina broderier Bilder av ord, glimtar av tid. Som tack ska hon få ett litet broderi baserat på ett kapitel i hennes doktorsavhandling Temporalitet i visuell kultur, Om samtidens heterokrona estetiker (2016). 

Jag läste kapitel 4, Posthumanistisk tid - evigheten, framtiden och det långa nuet. Svår text för en sån som mig, men väl värt mödan!

   

Det handlade bl a om slutförvaret av utbränt kärnbränsle i Onkalo i Finland och Svalbard Globale Frøhvelv - hur kommunicerar man i med framtida civilisationer i dessa oändliga tidsperspektiv .  

Annars famlar jag mest - vilket spår ska jag gå vidare med? Idéer poppar upp i skallen men vad är det som verkligen har potential att bli nåt? Nu behöver jag komma till skott - framåt sommaren i alla fall ...

Inspiration har jag fått den här månaden också:

LOUISIANA 

Pippilotti Rist

- allkonstverk att befinna sig och röra sig inuti. Wow, det här var sååå bra!

4th Floor to Mildness (2016) Ligga på en säng och bara titta upp i vattnet där uppe i taket, man ville aldrig stiga upp!

Dea Trier Mørch

- tillbaka till 70-80-talet med politisk konst. Liten koncentrerad utställning. Fint att återse! 

Linoleumsnitt ur boken Vinterbarn (1976)

 

GÖTEBORGSOPERAN

Stor upplevelse - contemporary dance Life´s a Show.

Foto ur programmet

Och så fortsätter mammabroderiet en tredjedel gjort ...

vecka13
2019

You have to be an activist ...

Min vän och förläggare i Turkiet, aktivisten Ayşe Düzkan sitter i fängelse; regimen stängde ner en kurdisk tidskrift och Ayşe och fyra andra journalister fortsatte att ge ut ett nummer var. Alla dömdes till 1 ½ års fängelse och i januari åkte hon in. En mycket sorglig utveckling i Turkiet.


Ayşe på väg till Bakırköyfängelset


Här är vi i Istanbul för några år sen.

STOCKHOLM

Författarförbundets valnämnd hade sitt sista möte innan förbundsstämman i maj. Jag stannade några extra dagar och passade på: 


Upplevde den delvis nyskrivna skräckoperan Usher på Folkoperan med Rickard Söderberg i huvudrollen. Och dan efter Soppteater, Tjugo 19. God soppa och väldigt rolig och stark föreställning om klimathotet. Det var urpremiär och jag råkade gå förbi och de hade en biljett kvar.

Liljevalchs Vårsalong 


Det som berörde mig mest var Skaparkollektivet Formas stora verk 17 000; pyttesmå objekt, ett för varje afghansk flykting som hotas av utvisning från Sverige, 17 000 personer, 17 000 objekt.

#fridaysforfuture 

Mynttorget; träffade kollegor i #writersforfuture och #grandparentsforfuture och många andra engagerade människor. En lite större samling än i Varberg. You have to be an activist, you can´t be a victim, sa Madeleine Albright.


Greta fick tulpaner av någon och hon delade genast ut dem.

8 mars, Kvinnor vid brunnen

Författarförbundets Internationella råd ordnade en kväll med poesiläsning av kvinnliga författare från olika kulturer. Annelie Bränström Öhman höll ett fint föredrag med fokus på Sara Lidman.

 Här läser Farhiya Feysal som blev Ortens bästa poet 2018.

Broderi igen!

Jag är fortfarande inte nöjd med det jag gjorde 2017 och som byggde på mamma språk (v 26/2017 + v25/2018). Det ska fixas till men inte nu.


Nu blir det helt nytt - på thaisiden och dupion, 27 mars - 4 juli. Med ett broderat porträtt i mitten … good luck till mig, hahaha ... (det ska ju godkännas av mina skoningslösa syskon

PS. Titta vem som var i Stockholm samtidigt - min kompis Anne Lang! Även tidigare öm ägare av våra katter. Det blev en sen slurk ur minibaren på Hotel Haymarket innan jag pallrade mig hem till mitt något påvrare logi på författarförbundets gästhem. 

vecka08
2019

St Petersburg

Vi har just kommit hem från St Petersburg, Elin Lindell och jag, inbjudna av Finska institutet. 

Uppståndelsekyrkan

Vi presenterade vår bok Feminism pågår som del i projektet Promoting Contemporary Children Literature of Nordic Countries.

Vårt förlag Albus Corvus ordnade också ett samtal på centralbiblioteket. Det blev en intressant diskussion om feminismen i Sverige, Ryssland - och Korea! - tolkning koreanska>ryska>svenska. Den kunde pågått mycket längre än de avsatta två timmarna. 

Tolken Julia, Elin, jag och moderatorn Vera


0ch Majakovskij

Vi fick tid att se stan också, delvis guidade av volontären Nikita.

Frusna kanaler och skimrande skymning


Palatstorget


Vinterpalatset med Eremitaget


Intartiagolv och kassettak Utsikt över Neva


Koptiskt broderi 400-tal


Porträtt av två av alla de katter som vaktat Vinterpalatset i flera hundra år, läs om dem här


Champagne på morgonen och saltgurka och vodka på kvällen.

Tänk vart feminismen för oss!

vecka04
2019

Tattoo!

Det är lite stiltje här nu i väntan på vad som ska infinna sig. Städar arbetsrum och stuvar undan, slänger gammalt som aldrig blev nåt, gör plats. Väntar, jag har inte bråttom.

Jag lyssnade på Tua Forsström på Författarförbundet i december, hon läste dikter ur sin senaste bok Anteckningar. I en dikt berättar hon om en tatuering hon gjort.

Tog mig till en tatuerare dan efter, tanken på tatuering har jag aldrig ens snuddat vid så det här är min första.

En snygg final och slupunkt på det senaste broderier, triptyken som pågått under ett år; ordet som innehåller hela tillvaron. Det skulle kunnat bli mitt gamla favoritord skymningsrelä också, det innefattar också dubbelheten, poesin och verkligheten, hjärta - hjärna, själ - materia ...   

 

Det kom en inbjudan från Finska institutet i St.Petersburg: att presentera Feminism pågår i projektet Promoting Contemporary Children Literature of Nordic Countries. Fint projekt, jag ser fram emot resan. 16-17 februari.