NOTISER 2019

vecka13
2019

You have to be an activist ...

Min vän och förläggare i Turkiet, aktivisten Ayşe Düzkan sitter i fängelse; regimen stängde ner en kurdisk tidskrift och Ayşe och fyra andra journalister fortsatte att ge ut ett nummer var. Alla dömdes till 1 ½ års fängelse och i januari åkte hon in. En mycket sorglig utveckling i Turkiet.


Ayşe på väg till Bakırköyfängelset


Här är vi i Istanbul för några år sen.

STOCKHOLM

Författarförbundets valnämnd hade sitt sista möte innan förbundsstämman i maj. Jag stannade några extra dagar och passade på: 


Upplevde den delvis nyskrivna skräckoperan Usher på Folkoperan med Rickard Söderberg i huvudrollen. Och dan efter Soppteater, Tjugo 19. God soppa och väldigt rolig och stark föreställning om klimathotet. Det var urpremiär och jag råkade gå förbi och de hade en biljett kvar.

Liljevalchs Vårsalong 


Det som berörde mig mest var Skaparkollektivet Formas stora verk 17 000; pyttesmå objekt, ett för varje afghansk flykting som hotas av utvisning från Sverige, 17 000 personer, 17 000 objekt.

#fridaysforfuture 

Mynttorget; träffade kollegor i #writersforfuture och #grandparentsforfuture och många andra engagerade människor. En lite större samling än i Varberg. You have to be an activist, you can´t be a victim, sa Madeleine Albright.


Greta fick tulpaner av någon och hon delade genast ut dem.

8 mars, Kvinnor vid brunnen

Författarförbundets Internationella råd ordnade en kväll med poesiläsning av kvinnliga författare från olika kulturer. Annelie Bränström Öhman höll ett fint föredrag med fokus på Sara Lidman.

 Här läser Farhiya Feysal som blev Ortens bästa poet 2018.

Broderi igen!

Jag är fortfarande inte nöjd med det jag gjorde 2017 och som byggde på mamma språk (v 26/2017 + v25/2018). Det ska fixas till men inte nu.


Nu blir det helt nytt - på thaisiden och dupion, 27 mars - 4 juli. Med ett broderat porträtt i mitten … good luck till mig, hahaha ... (det ska ju godkännas av mina skoningslösa syskon

PS. Titta vem som var i Stockholm samtidigt - min kompis Anne Lang! Även tidigare öm ägare av våra katter. Det blev en sen slurk ur minibaren på Hotel Haymarket innan jag pallrade mig hem till mitt något påvrare logi på författarförbundets gästhem. 

vecka08
2019

St Petersburg

Vi har just kommit hem från St Petersburg, Elin Lindell och jag, inbjudna av Finska institutet. 

Uppståndelsekyrkan

Vi presenterade vår bok Feminism pågår som del i projektet Promoting Contemporary Children Literature of Nordic Countries.

Vårt förlag Albus Corvus ordnade också ett samtal på centralbiblioteket. Det blev en intressant diskussion om feminismen i Sverige, Ryssland - och Korea! - tolkning koreanska>ryska>svenska. Den kunde pågått mycket längre än de avsatta två timmarna. 

Tolken Julia, Elin, jag och moderatorn Vera


0ch Majakovskij

Vi fick tid att se stan också, delvis guidade av volontären Nikita.

Frusna kanaler och skimrande skymning


Palatstorget


Vinterpalatset med Eremitaget


Intartiagolv och kassettak Utsikt över Neva


Koptiskt broderi 400-tal


Porträtt av två av alla de katter som vaktat Vinterpalatset i flera hundra år, läs om dem här


Champagne på morgonen och saltgurka och vodka på kvällen.

Tänk vart feminismen för oss!

vecka04
2019

Tattoo!

Det är lite stiltje här nu i väntan på vad som ska infinna sig. Städar arbetsrum och stuvar undan, slänger gammalt som aldrig blev nåt, gör plats. Väntar, jag har inte bråttom.

Jag lyssnade på Tua Forsström på Författarförbundet i december, hon läste dikter ur sin senaste bok Anteckningar. I en dikt berättar hon om en tatuering hon gjort.

Tog mig till en tatuerare dan efter, tanken på tatuering har jag aldrig ens snuddat vid så det här är min första.

En snygg final och slupunkt på det senaste broderier, triptyken som pågått under ett år; ordet som innehåller hela tillvaron. Det skulle kunnat bli mitt gamla favoritord skymningsrelä också, det innefattar också dubbelheten, poesin och verkligheten, hjärta - hjärna, själ - materia ...   

 

Det kom en inbjudan från Finska institutet i St.Petersburg: att presentera Feminism pågår i projektet Promoting Contemporary Children Literature of Nordic Countries. Fint projekt, jag ser fram emot resan. 16-17 februari.