Feminism pågår
Text: Sassa Buregren. Bild: Elin Lindell
Natur & Kultur, 2016, ISBN: 9789127144170
75 sidor, inbunden
Köp hos Adlibris, Bokus
"Det verkar finnas oskrivna regler som säger att tjejerna ska vara duktiga, snälla och rara - medan killarna får vara stökigare och mest ska vara bra på sport. De flesta lärare verkar ha en sådan baktanke. Det tycker jag inte om, för det är olika från person till person. Man ska inte klassa folk innan man lärt känna dem."
Ella, 12 år
Över hela världen talas det om feminism och kvinnors rättigheter. I en del av världen höjs kvinnor röster för kvinnors rätt att köra bil och i en annan är det frågan om lika lön för lika arbete. Jämställdheten har kommit olika långt på olika håll i världen. Sverige kallas världens mest jämställda land men har aldrig haft en kvinnlig statsminister till exempel. Men vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska idéerna ifrån? Och varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något man måste bråka om?
Feminism pågår är också utgiven i Turkiet, Ryssland och Norge.
RECENSIONER
"Feminism i populärversion. Sammanfattande, självklart, lättsamt. Den kunskap som förmedlas fattas en hel värld." Bodil Juggas, Arbetarbladet
"En bok för den som behöver en introduktion och argument." Ingrid Bosseldal, GP
"En feministisk grundkurs för de yngre." Lena Tallberg, M Magasin
”En femtastisk bok! Med hjälp av Feminism pågår reder du ut begreppen för barnen." Mama
"Jag vet massor med vuxna som skulle ha nytta av den. Det står visserligen att boken riktar sig till läsare mellan nio och tolv år. Men det är ju uppenbart att den kunskap som förmedlas fattas en hel värld." Bodil Juggas, Arbetarbladet
"Hjälp till att sprida intresset för denna angelägna bok! Köp den, låna den, läs den, recensera den och ge bort den! Lyrans Noblesser
"Mitt övergripande intryck är att den är helt fantastisk och att du borde sätta den i händerna på din tonåring omedelbums. men jag känner att jag behöver gå lite djupare än så. Feministbiblioteket.
"En lättsam och härligt uppkäftig bok." Lena Berglund, Hallands Nyheter
"Feminism pågår är utmärkt läsning för mellanåldern./.../ en sorts blandning mellan skolbok, tidningen Kamratposten och en barntillåten variant av serietecknaren Liv Strömquist." Lena Kvist, Ystads Allehanda
"Här finns mycket humor och ironi. Det står visserligen att boken riktar sig till läsare mellan nio och tolv år. Men det är ju uppenbart att den kunskap som förmedlas fattas en hel värld."
Martin Lindström, Dalademokraten
"Feminism pågår är en bok som rättframt, utan överord eller onödiga krångligheter, beskriver vad feminism står för, ger ett historiskt perspektiv och dessutom gör det lättsamt och humoristiskt. Feminism pågår innehåller mycket jag tycker varje ung människa och gammal med för den delen borde läsa. När det gäller kvinnors och mäns jämlikhet vill vi ju aldrig mer hamna på jumboplats, eller hur?" Pia Huss, Dagens Nyheter
"Tänkvärt om ett aktuellt ämne." Åsa Österlöf, BTJ
"Hade jag barn så skulle jag definitivt se till att de fick tillgång till boken Feminism pågår." Bokblomma
"Inför 8 mars är Feminism pågår utmärkt läsning för mellanåldern." Lena Kvist, Borås Tidning
"Genom Feminism pågår får läsaren, i saklig och respektfull Kamratpostenanda, en sammanfattning av feminismens viktigaste förgrundsfigurer, en överblick i hur kvinnosaken sett ut genom tiderna och en guide till moderna feministiska frågeställningar. Jag testade att lyfta några av de fyndiga illustrationerna för en årskurs fyra häromveckan. Resultat: skrattreaktion hos samtliga och att flera killar och tjejer paxade de tre exemplar jag hade med." Jenny Byström, Folkbladet
"I korta, tydliga kapitel med rättframt och roligt språk och bilder som för tankarna till Kamratposten ges både historiskt perspektiv och råg i ryggen till dagens generation att vara just precis de personer de vill vara utan att behöva forma sina identiteter efter den flick- och pojkmall som fortfarande lever kvar." Ewa Tiselius, Hallå Ängelholm
"Med Lilla Aktuellt-klar pedagogik förklaras förtrycket av kvinnor och flickor, från forntiden till nuets alltjämt snäva stöpning av könsrollerna. … Feminism behövs, även för de minsta." Sven Olov Karlsson, Expressen
"Det är en bok för alla som är på väg att forma sina identiteter att läsa, pojkflickor, prinsessor, klassens tuffa killar och kanske till och med lärarna, som stöd och förståelse." Tidningen Kulturen
Feminism i populärversion. Sammanfattande, självklart, lättsamt. Den kunskap som förmedlas fattas en hel värld. Bodil Juggas, ArbetarbladetBok som lär ut feminism.
Det är ett mycket bra initiativ. De tar upp exempel på olika flickor och kvinnor som talar om sina upplevelser av patriarkatet, kvinnor i historien som betytt mycket för rörelsen, feminismens historik och berömda kvinnor, politiska fakta och olika feministiska inriktningar.
Med exempel från vardagen som alla flickor (och pojkar) upplever, från klassrummet, fotbollsplanen, skolrasterna etcetera, vänder den sig till ungdomar på ett sätt som är enkelt att förstå och ta till sig. Den borde göras till obligatorisk läsning för alla mellanstadieelever. De synliggör skillnaderna som märks i barnens vardag.
Det är en bok för alla som är på väg att forma sina identiteter att läsa, pojkflickor, prinsessor, klassens tuffa killar och kanske till och med lärarna, som stöd och förståelse.
Det kan också med hjälp av alla fakta göra det lättare att förstå de olika begrepp som tas upp i debatter i media för att komma undan faktaförvrängningar etcetera och skapa sig en egen uppfattning.
En av de viktigaste sakerna med boken är nog att den kan förklara på ett bra sätt för pojkarna, som annars inte upplever det lika tydligt och ofta glöms bort i diskussionen om feminism.
Det rör ju lika mycket dem, och det är lika viktigt att de får ta del av utvecklingen på ett sätt så att de känner sig delaktiga.
Jag hade gärna läst en sådan bok när jag var mindre, och det är ett bra initiativ av Natur&Kultur. Jag önskar bara att det hade kommit lite tidigare, att skolan tagit sitt ansvar för länge sen.
My Abrahamsson, Tidningen Kulturen
Bli feminist på ett kick
”Feminism pågår” ser ut som en barnbok. Man misstar sig. Jag vet massor med vuxna som skulle ha nytta av den.
Det står visserligen att boken riktar sig till läsare mellan nio och tolv år. Men det är ju uppenbart att den kunskap som förmedlas fattas en hel värld.
Nyutkomna ”Feminism pågår” är basfakta. Feminism i populärversion. En snabbguide till Simone de Beauvoir. Sammanfattande, självklart, lättsamt. Med bitska teckningar: Gubbslem: ”Fämmenist?! Jaha, du är väl en sån där militant mans-kvinna som vill döda alla riktiga män?” Feminist: ”Lustigt att du frågar… jag har en handgranat bakom ryggen, du kanske vill hålla den lite…?”
Elin Lindell, tidigare Arbetarbladet-journalist i Gävle, har illustrerat och även skrivit ”Feminism på- går” (Natur & Kultur förlag) tillsammans med Sassa Buregren – författare till bland annat ”Lilla feminist-boken” och ”Demokratihandboken”.
De avverkar historia, attityder, språk, och kroppen. Allt i ett huj och med personliga berättelser. En lista över mäktiga kvinnor kan vara bra att ha, synd bara att den blev så kort. Av 900 nobelpris har 828 gått till män.
Före jul delades författaren Chimamanda Ngozi Adiches skrift ”Alla borde vara feminister” ut till 100 000 svenska gymnasieelever. Olika organisationer som arbetar för jämställdhet sponsrade. Att börja redan på mellanstadiet med ”Feminism pågår” kan vara idé.
Varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något en måste bråka om? Lindell och Buregren ställer frågan och besvarar den. Bokens referenspunkt är Sverige och antagandet att ”vi har ändå nått rätt långt, jämförelsevis”. Men kampen är inte över. Och jo, ett världsomfattande översättningsarbete krävs.
Bodil Juggas, Arbetarbladet