Publicerad 10 november 2009 i Hallands Nyheter Kultur & Nöje

Nytt vandringspris värmer Bio Capitol

FILM!Varbergs varmaste vandringspris! Det kallar initiativtagarna den ”Kulturfilt” som Bio Capitol förärades i går, efter en omröstning under Kultur Dag & Natt.

Artikelbilder

Vandringspris. Varbergskonstnärerna Sassa Buregren och Lisa Burenius delade i går ut ”Kulturfilten” till Bio Capitols ägare. Vandringspriset stickades av besökare under Kultur Dag & Natt.

Vandringspris. Varbergskonstnärerna Sassa Buregren och Lisa Burenius delade i går ut ”Kulturfilten” till Bio Capitols ägare. Vandringspriset stickades av besökare under Kultur Dag & Natt.
Fotograf: L-G Johansson

Redan under förra årets festival i Varberg påbörjades arbetet med Kulturfilten och i år fortsatte besökarna i Lottastugan att lämna stickade och virkade bidrag i olika storlekar. Det var kvinnor och män, unga och gamla, rutinerade handarbetesproffs och rena nybörjare.

Till den sistnämnda kategorin hörde HN:s reporter och gissningsvis även kultur- och fritidsnämndens ordförande Harald Lagerstedt (C).

– Filten är ungefär en gånger en meter, men det mesta gjordes förra året. Inför nästa år ska vi fästa årets bidrag så att den växer och blir större, säger Sassa Buregren, som tillsammans med konstnärskollegan Lisa Burenius tog initiativ till den uppmuntrande ”Kulturfilten”.

Fem nomineringar fanns från början, men under Kultur Dag & Natt kom fler förslag in. När allmänhetens 134 röster hade räknats stod det klart att Bio Capitol blir första mottagare av vandringspriset, som delades ut under måndagskvällen.

– Vi hörde att några röstade på oss, men sedan tänkte vi inte på det tills vi fick det glada beskedet på telefon. Vi hade en väldigt tuff period ekonomiskt förra året, så det är upplyftande varje gång någon säger att de trivs här, berättar Pia Hallman, som har rustat upp Bio Capitol tillsammans med sin sambo Lars-Inge Glimsell.

– Jag blev helt paff när jag hörde om priset. Jag tror att många gillar att vi kör både bred och smal film, säger Lars-Inge, som själv har en ganska begränsad erfarenhet av handarbete.

– Ja, men jag stickade en halsduk och ett par röda Lovikavantar i skolan när jag var liten.

Martin Erlandsson
0340-62 91 46